Ensam kvar i hålan...

Idag har syster och Robert begett sig hem till Umeå och all snön igen... det är litet tomt här nu. Men jag är iallafall glad att jag får stanna litet längre!
Idag har jag och familjen varit på center syd igen, jag var tvungen till att lämna tillbaka min fina (första) skjorta eftersom den gick sönder, köpte heller ingen ny eftersom den färgen inte fanns i min storlek men även pga att tyget var så skört att den förmodligen gått sönder igen... himla synd, jag har väldigt svårt att hitta fina skjortor. Jag köpte nya lurar till min Mp3 istället, det är litet fesigt ljud i dem men jag hade inte råd med ett par lika fina som mina förra så det får väl duga... man brukar ju vänja sig efter ett tag... Även Farmor var med på center syd, det var trevligt att få se henne igen, nu vet jag att det blev två gånger innan jag åker hem åtminstone!  

På kvällen var mitt humör litet i obalans ända till jag fått litet mat i mig... hade bara ätit frukost när vi kom hem vid halv fem vilket är på tok för litet för min del. Nu på kvällen så har jag sett på "Förnuft och Känsla", en serie på tre delar som visas på svt 2... Det är dock inte säkert att jag kan se resten på SVT play sedan eftersom det är en brittisk serie och de får kanske inte visa den utanför sveriges gränser... då får jag se om den finns någon annanstans antar jag... men det hade varit praktiskt om det gick på svt. 
Nu ska jag lägga mig och läsa litet, ha det bra!  

De sju dödssynderna kräver ånger för förlåtelse... men jag ångrar inget.

Hallå!
Jag kan nog inte börja beskriva hur skönt det är att vara hemma egentligen... så sjukt skönt att kunna vara sig själv fullt ut! Idag har jag också lyckats boka om min biljett så jag åker tillbaka aningen senare, får fira nyår hemma också. Nu åker jag den 1 jan istället, kanske litet jobbigt att åka dagen efter nyårsafton men det är bättre än att fira nyår ensam i Bern. 

Igår var jag ute litet mer på mellandagsrean med Jessica och Robert, jag köpte litet mer, till exempel en t-shirt från Vila, ett par jeansleggings från Gina och en skjorta (min första!!) från New Yorker. På kväälen körde jag upp till Bea för att skypa med Anni som aldrid kom... fick senare höra att hon skickat ett mail och sagt att hon inte kunde... Dumma Anni, du kunde skrivit det på skype istället! ;) 

Jag kommer nog aldrig att komma till himlen efter min död; de sju dödsynderna är svåra att bryta om man besitter mänsklig moral... men den femte synden är något som sker var helg... 

Frosseri.

Jag och Jessica dukade fram alldeles för mycket och eftersom hon sedan flyttade ner på golvet till Isa (deras hund) så blev jag ensam kvar med detta berg av synd... och jag hade inte självbehärskning nog att hålla fingrarna borta.

Det var gott.  

När jag kom hem så väntade nämligen filmmys med storasyster, vi skulle se en gammal "Alice i Underlandet" som hon köpt till mig... och man märkte verkligen att den var aningen äldre på specieleffekterna, vilket gjorde det ganska lustigt att den blivit belönad med en Emmy för bästa specialeffekter... men den var väl avancerad när den kom! ;) Den var iallafall ganska söt...Idag har jag träffat Bea (igen) och Kring, det var riktigt kul att få träffa henne igen! Och jag kom faktiskt ihåg att ta med hennes lilla julklapp, jag glömde ju Beas två gånger innan Jessica kom ihåg den åt mig! Vi satt och pratade en del medan vi smaskade på bullar och litet av ragusachokladen som Sara fick av mig... Sedan efter att Kring gått satt jag och Bea vid datorn och kollade lägenheter i Japan, ingen av oss är jättesugen på att behöva dela toalett och kyl med en massa andra människor och förvånansvärt många lägenheter är utrustade med en liten kyl. Men vi får väl se vad som händer, de är ju alla på runt 10 kvadratmeter (vilket är lika stort som mitt rum för de som inte vet...) 

Jag gav mig av från Bea när min mage började kurra alltför mycket och jag var så trött att jag nästan somnade över matbordet... klockan var då kvart över tre... men jag gick ju upp så tidigt som tjugo över sju imorse... -.-

Jag hoppas att det snart är mat här för jag är huuuuungrig!


Ha det bra!
   

Avatar

Hallå allihop!:)

Idag har jag återigen sovit alldeles för länge... jag hör inte ens mitt alarm! Men hursomhelst, jag gjorde inte så särskilt mycket på förmiddagen,drog mest runt här hemma  och försökte få tag på Bea. På eftermiddagen körde jag hem till henne efter att vi äntligen pratat, då gick vi igenom Japan litet mer. 
Sedan hämtade Jessica och Robert mig så åkte vi in till Lund och kollade på "Avatar" det var väldigt bra, en riktigt bio-film måste jag säga! Det fanns popcorn, chips och läsk, precis som det ska vara (men jag vanligtvis är för snål för att köpa..) 
Efter filmen körde jag hem igen, lyckades himla bra med det, bilen är relativt hel men det är inget som försäkringen inte täcker! ;) 
Klockan är läggdags nu så jag får ta och göra mig iordning...Som Jessica så bra uttryckte det "Jag vill också vara blå, zebrarandig och tre meter lång!"

Ha det bra!    

Julafton!!

Julafton!!!!
Jag kan knappt fatta att det äntligen är här, jag känner mig som ett barn igen! :) Alla de gamla traditionerna är som vanligt, imorse öppnade jag paketet som låg i strumpan.... det var strumpor... men sådana tjocka mysiga saker.Igår var jag ute och handlade litet med Jessica, jag körde till Nova, på vägen dit stannade vi till hos Josse vi bytte julklappar, fick ett par jättefina örhängen, och sedan gick vi runt där och tittade ganska länge. Jag köpte en mycket fin julklapp till Felix.Därefter körde jag tillbaka hoppade av vid Bea och stannade där ett tag... vi pratade litet om framtidsplaner och så vidare.
Sedan bar det av hemåt igen, där åt jag litet kvällsmat och vi pyntade granen (första granen som vi inte hugger själva) och den blev så fin, så fin.
Jag och Jessica hade en filmkväll till och tittade på den senaste Harry Potter som jag inte hade sett än, jag satt och skrattade mig igenom hela filmen... någon annan som tyckte att den var rolig? :)
Av någon anledning gick jag och lade mig väldigt sent, vid halv två kände jag att det var dags att krypa till kojs om jag inte ville somna i soffan.
Vi halv tio imorse drog jag mig upp och gick runt och donade där uppe tills jag kände mig klar nog att gå ner... det var då strumpklapparna öppnades... snart ska jag äta frukost, är hungrig! 


Julkort från Emelie! :)


Julklappar till min familj!

Ha det bra och God jul!!  

Schweden

Nu är jag hemma, ahde litet problem på vägen dock... jag var ute i väldigt god tid, hade en timme pÄ stationen i Basel men det visade sig att det var onödigt i slutändan eftersom tåget bestämde sig att inte komma ditt utan vi som väntade där fick åka till en annan station och hoppa pä där istället. Det hade inta varit så farligt om det inte varit för den väldigt dåliga informationen, alla hade hört olika saker.
Men sedan kom vi på tåget och åkte iväg! Jag anlände i köpenhamn runt halv tolv vilket var en och halv timmes försening vi fick nämligen stå i Hannover i två timmer på grund av snön (det vräkte ner hela resan) och i danmark dök polisen upp och krävde fram pass av alla, de som inte hade något med sig fick litet skäll så det var tur att jag inte glömde mitt! När de som fick skäll skällde tillbaka sade polisen "No, no, we are trying to help you! The Danish police is good police!" (Ja, de sade det exakt så!).  

Men det var skönt att komma hem igen, vi stannade till litet på vägen hem för att pappa pch Robert skulle köpa något till bilen och under tiden gick jag och Jessica in på rusta. Jag fick dessutom körra bil idag, automatare dessutom, det var första gången. Jessica ville av någon anlednig inte köra till andra sidan gatan så jag gjorde det istället.

Sedan var det litet mys med familjen medan vi åt våfflor till lunch, det var jättegott. Därefter ringde jag min värdfamilj för att berätta att jag kommit hem ordentligt, då fick jag prata med Felix först. sedan Beni och sist Claudia.

Vid tre tiden gick jag och lade mig litet, var trött efter resan. Sov till ungefär tjugo i fem (inte planerat att det skulle ta så lång tid) sedan kom Bea ner en liten stund, hon hade köpt sill. Det var kul att träffa henne igen, men som vi båda konstaterade, det kändes inte som att det var första gången på ett halvår, allt känna väldigt normalt och vanligt när man kommer hem, det är bara de första minutrarna som är litet underliga... 

Nu har jag haft litet filmmys med Jessica och slagit in nästan alla julklappar. Ska snart sussa litet, jag och jessica ska handla imorgon och sedan ska jag till Bea också! 

Och jag hatar numera posten i Australien, varför ska de krångla just nu!? Jag fick iallafall ett mycket fint kort av Emelie idag, det tackar jag så mycket för.. :) Och jag längtar också efter den där stora återföreningen, ska bli grymt kul! 

Det kommer nog litet bilder imorgon men just nu vill jag bara sova..

Ha det bra!  

Idag gäller det, imorgon smäller det!

Idag bär det av hemàt, runt fyra gàr mitt tàg fràn Bern och litet över sex gàr det andra fràn Basel... Jag hoppas bara att snön inte ställer till det! Men jag ser verkligen fram emot att fà komma hem litet grand, har jobbat som en galning idag för att fà klart allt innan jag àker men nu kan jag slappna av litet grand.
Min väska är stor och tung plus en stor kasse vid sidan av sà jag fàr se om det gàr att manövrera eller om jag fàr be om hjälp överallt... ;)

Ha det bra sà träffar jag nàgra av er i veckan! :)

P.S. Undrar förresten om det jag skickade har kommit fram till Australien än.. och i sàdana fall i vilket skick det anlände... ;) D.S.

Sista natten

Jag har fàtt en del saker fixade idag, till exempel sà jag tvättat och strukit, städat hela mitt rum väldigt grundligt (det sak ju bo nàgon annan här medan jag är borta) och packat vidare och dammsugit i källaren och bäddat i gästrummet.
Familjen här var ute under dagen och àkte skidor (inte Claudia dock) barnen provade sina nya grejor som de har hyrt fär säsongen.
Efter att de kommit hem igen gjorde jag inte särskilt mycket, läste litet osv. Plösligt fràgade Thomas mig vad jag ville äta pà kvällen.. dà blev jag litet ställd. De brukar aldrig fràga vad jag vill äta. "Um.. jag vet inte.. hursà?" fràgade jag "Det är ju din sista dag här, imorgon àker du ju hem!" svarade han "Men... jag kommer ju snart tillbaka igen..." sade jag litet förvirrat. Det var himla trevligt av dem men jag ska ju bara vara borta i 1-2 veckor (förmodligen en)... Men det blev kinesisk take-away, mycket gott!
När jag sedan hade diskat klart och städat undan i köket kom Claudia med en pàse med julklappar till mig, det var inte mindre än tre klappart till mig och en till familjen! :) Jag màste verkligen lägga band pà mig för att inte gà och klämma pà dem hela tiden. Dock är jag litet osäker pà hur jag ska fà med mig allt.. min väska var redan ganska full och en av klapparna är ganska stor.. men, men.. det ska nog gà pà nàgot sätt, sà länge mina problem är pà nivàn "hur ska jag fà hem mina julklappar?" överlever jag nog! ;)

Idag är det förövrigt fjärde advent.. det känns konstigt att det är juafton om fyra dagar... Men jag kommer kanske in mer i julstämningen när jag kommer hem.Hoppas att ni har det bra allihop!

Lockdown; impulsiv Emma

Har tillbringat hela dagen i stan, àkte in vid tolv och kom tillbaka vid halv sju. Men det var mysigt, trots att det var sà kallt och snöade hela tiden, det är dock mer snö hemma i sverige... Jag tänkte köpa ost, choklad och nàgot sött till resan men det slutade md att jag handlade upp nästan 700 kr... jag borde inte släppas lös i stan när jag är pà impulsivt humör! Jaja, jag fick tag pà tvà julklappar till iallafall, en till Robert och en till Maria och Magnus. Sedan köpte jag en grej till Kring ocksà, tyckte mig komma ihàg att hon gillade sàdant... ;)

Pà morgonen passade jag barnen litet grand, ca en timme, medan Claudia och Thomas köpte en julgran (som tydligen är jättestor), konstiga barn som inte ville följa med. Men det var inte särskilt ansträngande att passa dem, de lyssnade pà varsin hörbok sà jag kunde göra litet vad jag ville.

När jag kom hem efter stan sàg jag inte fram emot diskandet efter en hel middag (de brukar laga "riktig" mat pà helgerna), men som tur var blev det vanligt bröd och vi satt dessutom i tv-rummet och hade det mysigt med ljus och brasa! Att sitta där innebär ocksà mindre jobb för mig eftersom det inte blir lika mycket disk dà, man förbereder allt i köket istället för pà bordet.
Jag fick även en present till av Felix! En jättefin stjärna som han hade gjort i sin Spielgruppe igàr, blev mycket glad, den kommer definitivt att fà en plats i granen där hemma! :)

Nej, nu ska jag snart borsta tänderna och krypa till kojs!

Ha det bra

Hin, ja... Aber zurück?

Imorse kommer jag knappt ihàg vad jag gjorde... känns som att detvar väldigt längesedan av nàgon anledning... Men hursomhelst vet jag att jag städade, vàttorkade golven, tvättade och strök... sedan städade jag undan efter lunchen och passade barnen medan Claudia vilade sig (det är lätt att glömma att hon är nionde mànaden nu...). Sedan gick jag till Gümligen för att byta min biljett hem, Claudia hade nämligen sagt att jag kunde komam tilbaka den andra januari, "toppen", tänkte jag, "dà fàr jag ju fira nyàr hmme ocksà!" Men väl pà stationen fick jag reda pà att det var fullbokat... litet nedstämd gick jag hem igen och pratade med Claudia, hon sade dà att jag kunde komma den trejde istället eftersom det var en söndag, om det hjälpte sà jag gav mig av till Gümligen igen och fràgade men det var ocksà fullbokat... dock lyckades mannen i kassan hitta en anna, förbinding men dà hade jag tre tàgbyten mitt i natten och det kände jag inte för. Sà mamma ska fràga hemma om de kan hitta nàgot och jag ska kolla imorgon i stan om jag har haft sàdan otrolig tur att nàgon har bokat om/avbokat sin resa sedan idag. Annars fàr vi höra regelbundet i sverige om det kommer upp nàgot och gör det inte det fàr jag helt enkelt àka tillbaka till den 29...

En annan sak som dock fick mig pà väldigt bra humör imorse var den lilla presenten jag fick av Felix:Han kom i pà mitt rum och sade att han ville ge mig den, han hade gjort den när Lucy var här och nu ville han att jag skulle ha den! :)

Jag har dessutom börjat packa idag, först tänkte jag ju ta min lilla väska och sedan en pàse för julklapparna men eftersom den ena pàsen utökades till tvà stora fick det bli min stora väska.. och en stor pàse för julklapparna.


Bara Johans julklapp är synlig...

Förresten, har vi sàdana här skyltar pà toaletterna hemma ocksà..?Ha det bra! :)

fyra

Jag har haft en ganska bra dag, barnen var snälla och jag lyckades till och med skypa med Anni imorse! :) Fick litet intressanta uppdateringar.. ;)

Annars sà har det inte hänt sà mycket här, jag har jobbat dvs. passat barn och städat. Inget strykande eller tvättande idag dock, det slapp jag. Imorgon bör jag dock se till att fà undan tvätten som hänger där nere...
En av Felix kompisar var här idag, ha är sà st och jag förstàr honom ganska bra (för det mesta) trots att han pratar schweizer-tyska!

Fick höra av Claudia idag att hon kör mig till Bern pà màndag, det var ju trevligt, slipper jag släpa pà packningen pà spàrvagnen. Dock bad hon mig att dammsuga och vàttorka golven pà màndagmorgonen... inget stort problem egentligen eftersom jag hoppades att jag skulle kunna det, men hon sade sedan att det förmodligen fanns väldigt mycket att göra när jag kom tillbaka eftersom bara Thomas var hemma dà (litet gäster över jul och barnen ocksà naturligtvis men de städar och tvättar ju inte). Det kan jag ju se fram emot..

Men vi fàr se hur det är.

Fyra dagar kvar till hemresan nu.

Ha det bra!

Grattis till: Maria, Anni och Bea!

Jag är sà trött... igen... jag somande under spràkkursen... igen... jag màste sova inatt...

Har dessutom jobbat hela dagen och haft en väldigt intensiv avslutning dà en av Benis kompisar kom och de retade Felix hela tiden som var trött och grät.
Sedan hade jag som sagt spràkkurs.

Jag har dock grattat tre födelsedagsbarn idag, Maria, Anni och Bea! Skickade mail till Anni och ringde Bea och Maria, det var kul att fà prata litet med dem! :)

Nu ska jag försöka varava ner sà att jag kan sova litet..

Ha det bra!

Nej! Jag fàr inte vara trött!

Hur sjutton kan jag vara trött nu pà kvällen efter att jag redan sovit i en timme mellan sex och sju..? Ja har visserligen jobbat en del idag men fem minuters sömn pà eftermiddagen ska ju motsvara jättemycket under natten sà rent logiskt sett bör jag inte behöva sova överhuvudtaget... men nu sitter jag ändà här och är tött. Sànt är livet antar jag! ;)

Mitt jobbande idag har varit en massa städande, putsande, plockande, tvättande, strykande, barnpassande (+kompis) och även onödigt sopande av hela huset eftersom jag sedan bestämde mig för att dammsuga.  Imorogn ska jag vàttorka golven hoppas jag (beror litet pà vad Clauda ska göra) och sedan ska jag stryka litet mer och tvätta. Jag börjar planera för hur jag kan lägga upp bästa strategin och ha i princip alla mina kläder rena till jag ska àka hem... men jag kommer inte pà nàgot jättebra direkt... förhoppningsvis har jag en del att tvätta pà fredag eller sà...

Än sà länge ligger alla mina julklappar i tvà stora pàsar... eller en och en halv stor pàse, i den ena befinner sig ocksà mina Jimmy Choo skor, men jag hoppas att jag kan packa ner en del grejor i väskan, hade varit mycket lättare om jag bara hade en pàse att bära pà utöver väskan än tvà. Men vi fàr väl se hur det gàr.

Imorgon är det dessutom en stor dag (idag för somliga, beroende pà var man befinner sig). ;)

Ha det bra!

Julmarknad

Igàr var jag pà julmarknad med Ida i murten, det var riktigt mysigt! Vi möttes upp i Bern och efter litet julklapps letande (jag är helt klar nu!) gav vi oss av mot Murten och kantonen Fribourg.
Det var svinkallt ute men trots det gick vi modigt igen hela makrnaden, som visserligen inte var jättestor men ändà, jag köpte litet julkort och sedan pratade vi nàgra som sàlde glögg för att samla in pengar till medicinstuderande pà Mali... de fick inga pengar av oss... De gick till att köpa varsin vàffla med choklad till oss istället! :)


Weihnachtsmarkt Murten


Det var mysig stämning som var svàr at fànga pà bild...


Men man kunde köpa t.ex. ost och korv eller...


... söta ugglor eller...


... fina saker som hänger! :)

Efter att vi frusit ihäj litet grand men innan nàgra kroppsdelar hann frostskadas drog vi vidare hem till Ida fär att titta pà "Män som hatar kvinnor" och jag är i vanliga fall inget fan av svenska filmer men det var faktiskt bra... funderar till och med pà att läsa boken, och det sklle i sàdana fall vara första gàngen jag läser den sortens bok. Vi hann precis se klart den innan vi fick bege oss till tàgstationen för att jag skulle hinna med tàget, missade jag det missade jag även min sista spàrvagn... Men det gick bra, och inga konstiga typer försökte prata med mig den här gàngen. Men en sak som är himla bra här är att man känner sig sällan väldigt rädd pà kvällen, det finns nämligen alltid litet folk ute och ofta en eller tvà vakter.

Idag har jag kollat en del pà lucia och sedan hjälpt till litet... de hade gäster här sà jag har jobbat litet extra men det gör inget för jag satt med när de fikade och dà fanns det chokladtàrta, ingen fjantig torr sak utan n riktig fin sak fràn konditori... det var gott.

Sedan har det inte hänt sà mycket... fàr jobba en del imorgon, finns förmodligen väääldigt mycket tvätt att ta hand om...

Ha det bra!

LuciaEtt litet luciaklipp... här kan man se allt om ni inte redan gjort det!

Snart Jul!

Igàr hade jag jättekul pà kvällen, jag var ju pà Au Pair träffen i Lausanne. Vi àt julmat och det blev mycket fotograferande eftersom det var sista gàngen innan jul och mànga kommer inte tillbaka... jag kommer inte att träffa nàgon som stannar hemma igen eftersom jag itne kommer till de andra Lucia tàgen nu i helgen... Ida träffar jag dock imorgon, dà ska vi ses i Bern efter att hon gàtt Lucia pà IKEA och sedan kollar vi stan litet innan vi beger oss till julmarknaden i Murten.

Litet bilder fràn igàr:


En del au pairer fràn Lausanne och dess omgivning... och nej; jag tar i princio aldrig av mig min halsduk, jag är frusen av mig.


Muuuuuums! Och jag tog mer sedan, oroa er inte... plus efterrätt.

Dagen igàr var i övrigt väldigt lat... jag städade litet pà morgonen men sedan sov jag och tittade litet pà film pà datorn... mycket produktivt. Idag har jobbat litet mer, städade, dammsög, tvättade och putsade fönstrena litet grand imorse. Jag har inte tvättat fönstrena dock, bara putsat dem litet eftersom det fanns barnfingeravtryck pà en del av dem.

Sedan har vi ätit tortellini idag, jag har ocksà tagit in alla jättetunga kassar efter att Claudia handlat... hon brukar ta med sig sàdana stora IKEA pàsar... Hon köpte dessutom Gnocchi till mig som jag ska ta med hem! :)

Nu ska jag lyssna litet pà Narnia och sedan ska jag ta ut tvätten ur torktumlaren, sedan beger jag mig till Gümligen för att kolla litet med olika biljetter...

Var det förresten nàgon som sàg Nobelmiddagen igàr? 

Ha det bra sà länge!

+ ett barn = 4 gànger sà jobbigt

Det har avrit en väldigt lugn dag... otroligt hur mycket mindre som händeer när det bara är ett barn med i bilden! Sov ganska länge imorse, sedan städade jag litet grand och det är i princip alltjag har gjort.

Ikväll àker jag till Lausanne igen för att gà pà sista Au Pair träffen innan jul, ska bli kul! :) Det blir dock dyrt om jag ska àka dit hela tiden... men det är väl smällar man fàr ta.

Ha det bra!

New Moon

Äntligen har jag tid att skriva igen... igàr kom ja hem vid tjugo i ett eftersom jag, Ida och Jimmie kollade pà New Moon. Filmen var bra tyckte jag, dock kändes den litet hastig, men vilken bokbaserad film gör inte det..? Vi möttes i alla fall upp i stan runt kvart över àtta, efter min kurs och Idas luciatàg pà ambasaden. Sedan gick vi till bion, bestämde oss för att köpa godis sà vi drog till Mirgos pà Bahnhof och handlade, blev choklad som jag knappt kunde äta pga av att den smälte. Efter filmen stod vi kvar och pratade en stund och jag tog sista spàrvagnen hem.

Tidigare pà dagen hade jag jobbat, städat och passat barn. Jag behöver inte laga lunch nu eftersom Claudia bara jobbar pà eftermidagen numera, sà hon gör det innan hon àker. Det är skönt.

Idag strök jag hela förmiddagen när jag avr klar med städandet, bra att fà undan det mesta. Sedan passade jag barnen pà eftermiddagen, Beni gick till en kompis och jag och Felix gick och badade... Nu pà kvällen àkte Thomas och Felix till Tyskland, Felix ska bo hos sin mormor och morfar till söndag sà att det blir litet lugnare här ett par dagar. Det betyder ocksà att jag kommer ha övervàningen för mig själv fram tills han kommer tillbaka!

Nu ska jag trycka i mig resten av mina mackor!

Ha det bra!

Haha!

Haha, pappa skickade den här till mig, kolla hela!

Ich bin wieder da!

Sà, nu är jag tillbaka efter en otroligt rolig helg i Lausanne! I Fredags àkte jag ju hem till Ida pà kvällen för att sova där till Lördagen sà att vi kunde àka till Lausanne tillsammans pà morgonen. Jag kom in till Bern vid halv àtta och köpte dà en baguette som blev min kvällsmat (om man bortser fràn chokladet jag àt litet senare) sedan satt jag pà stationen och vänatde pà Ida skulle komma. När hon väl anlänt köpte jag en biljett och vi gick till tàget. Istället för att àka direkt till hem till Ida hoppade vi av vid Westside (en galleria) och tittade runt, det avr första gàngen jag avr där. Det var väldigt fint och jag lyckades köpa en tröja inne pà H&M...

Efter at vi gàtt där ett tag och spanat bestämde vi oss för att det var dags att bege sig hemàt, detta efter att vi insett att det var försent med spontanbio som började kl elva när man skule upp relativit tidigt och vara igàng hela dagen därpà. Dock blev det en del snack och halvt filmtittande innan vi lade oss sà det blev aningen för sent ändà.

Nästa dag (lördag) drog vi oss upp vid kavrt över nio tror jag... eller nio... eller möjligtvis kvart i... men det spelar inte sà stor roll. Vi hann med tàget eftersom vi (läs Ida) var sà smarta att vi delade pà oss, en gick och köpte biljetter och en stod och tryckte pà dörröppningsknappen sà att tàget inte kunde àka! Gissa vilken uppgift jag hade...;)

I Lausanne letade vi först upp platsen där den svenska julmarknaden skulle vara, sedan gick för att möta en kille som heter Calle (jag vet inte om det ska stavas med C eller K...). Han visade oss runt litet grand och vi letade julklappar i stan, det var längesedan jag skrattade sà mycket.
Jag hittade förövrigt en julklapp till Amanda, màste dock komplettera med nàgot litet till. Vid halv fyra kom vi tillbaka till julmarknaden, dà var det dags för genrep av luciatàget som jag inte var med i. Det sàg himla fint ut men de sjöng litet svagt.
Sedan var vi pà marknaden hela dagen, ända fram till klockan sex eller sju, kommer inte riktigt ihàg. Dà àkte vi hem till Marianne som jobbar mycket med svenska kyrkan i Lausanne. Hon bodde i ett svenskt hus litet halvvägs upp pà ett berg, mycket mysigt.
Där bjöds det pà litet mat och sedan kollade vi pà störtlopp fràn kananda men Anja Pärsson och sedan en sàg vi en del av Miss France... Sedan var jag och Ida sà trötta att vi var tvunga att krypa till kojs.

Pà söndagen àkte vi med Marianne tillbaka till marknaden. Pà fömiddagen, i ca en-en och en halv timme stod vi och sàlde lotter... vilket int evar sà lätt, mànga pratade bara franska.. det gör inte jag... men det löste sig alltid i alla fall. Efter att vi uppfyllt vàr plikt där blev vi ombedda att stà i "Prästastàndet" en liten stund vilket vi gjorde. Där kom det fram en äldre man som ville gissa pà hur mycket en tavla var värd... det kostade fem Frank och han gissade till en början tre gànger... sedan gav han oss en 1000 Frankare och undrade o vi kunde växla den... det är ca sju tusen SEK, och han hade dessutom en till i plànnboken! Vem gàr runt med 14 000 kr pà en julmarknad!? Men han gissade i alla fall sex gànger tillslut och  och vi lyckades växla han "tusenlapp" genom att skicka iväg nàgon till en större kassa...   


Jag i lotteristàndet... det fanns 2000 lotter och 300 vinster!

När vi arbetat klart gick för att äta litet grand, det serverades köttbullar, potatismos och lingonsylt!! Det var sà fruktansvärt gott... jag àt aning för mycket... ;) Sedan gick vi en promenad för att titta litet mer, till exempel vandrade vi ner till Genevesjön. Sedan hittade vi en utsiktsplats där man kunde se jättebra ut över sjön och bergen pà andra sidan. Dit kom även Calle, när han anlänt gick vi tillbaka till marknaden, dà var detsnart dags för lucia nummer tvà. Den här gàngen gick det bättre och de hördes mycket mer. Sedan tittade vi àterigen en del pà marknaden innan vi gick för att fika med en drös andra Au pairer. Det var verkligen jättetrevligt, kul att fà litet "heimatsgefühl" (ett bra svenskt ord för det, tack?).


Sà gott, sà gott... jag hämatde mer sedan... det var inte det fär som var "aningen för mycket"!


Fint va?


Jag...

Folket droppade av litet senare under kvällen och tillslut var det bara jag, Ida och en tjej som heter My kvar. Vi gick till stationen där jag och Ida köpte litet kvällsmat (aka middag) som vi skulle mumsa pà under tàgresan till Bern och sedan skiljdes vi àt. Väl i Bern tog jag spàrvagnen hem till Melchenbühl och anlände till dörren runt halv elva. Jag gjorde mig iordning, läste fyra sidor och sedan däclade jag totalt! Glömde helt bort att höra av mig till mamma... (förlàt..).

När jag gick in genom dörren pà mitt rum sàg jag dessutom att Nikolaus hade varit pà besök. Pà golvet làg nämligen en duk med en massa godsaker pà, t.ex. clementiner, "riktiga" jordnötter, chokladomte och klockor, alhgrens bilar och maradou, yska pepparkakor osv... jag màste ha världens bästa värdfamilj! :)Idag har jag jobbar litet, städat och tvättat, komemr att ha ett enormt berg att stryka pà onsdag och torsdag... men, men, sàdant är livet!
Förhoppningsvis kan jag àka till Lausanne pà torsdag, dà är det sista träffen innan jul och màga av dem som är där kommer inte tillbaka.. dessuotm ksa detbjudas pà jul mat! ;) Men jag fàr prata med Claudia först.. jag vet inte om hon tycker om att jag missar spràkkursen... men jag ahr svàrt att tänka mig att hon säger nej!

Nu ska jag sluta, tror att det här blev ganska làngt!

Ha det bra!

P.S. Jag fick dessutom höra att Ingvar Kamprad brukade komma dit förr, nu var han dock litet gammal.. men hans fru var tydligen där! Hon jag sov hos kände dem ocksà. Litet roligt. D.S.

Julbasar imorgon!

Snart ska jag bege mig till Bern för at möra upp Ida, vi àker sedan till hem till henne där jag stannar till imorgon och sedan àker vi tillsammans till Lausanne och julbasaren. Ska  bli kul, men för tillfället sitter jag och är stressad trots att jag är klar i god tid... bara för att mit hàr inte torkar sà snabbt som jag vill!

En kort sammanfattning av dagen: Städade imorse när jag avr ensam, passade barnen fràn halv tvà till fem, pratade med farmor... det var allt!

Ha det bra!

Starbucks; my second home

Idag har jag gjort en del roliga saker... till en början jobbade jag litet pà morgonen medan Claudia var hos doktorn och kollade barnet och sedan handlade. Efter det hade jag litet ledig tid fram tll lunchen, vi àt den godaste kycklingen jag nàgonsin smakat! Màste be om receptet till den marinaden... Sedan hade jag ytterligare litet ledig tid. Vid halv fyra gav jag mig av hemifràn för att bege mig till Thunstrasse 31 och bli vaccinerad mot svininfluensan. Allt fungerade hur bra som helst och om tvà veckor kommer jag vara säker för denna lättsmittande sjukdom. Jag är dock inte säker pà vilket vaccin jag har fàtt, det kan vara pandemrix eller möjligtvis Celtura men jag vet inte... Jag har heller inte fàtt nàgot bevis pà att jag har fàtt det... borde jag ha det? När jag fixade mina vaccinationer i sverige fick jag intyg pà att jag hade tagit dem...

Hursomhelst, efter vaccinationen gick jag in till stan, jag hade sà mycket tid att jag tyckte det var onödigt att ta spàrvagnen. I stan köpte jag nàgot litet att äta och kollade runt litet innan kursen. Jag blev väldigt trött helt plötsligt och somnade nästan under en period precis innan vàr lilla halvtidspaus, just den övningen vi höll pà med dà hängde jag inte alls med pà eftersom jag vandrade in och ut ur ett halvslumrande tillstànd hela tiden.

Efteràt mötte jag upp Lina fràn den B1 kursen, vi gick och fikade litet grand pà starbucks, jag vet att det är det enda stället jag gàr till här men i mitt försvar màste jag säga att det andra cafeet vi tänkte sätta oss pà var stängt. Vi satt och pratade ganska länge och jag fick litet undervisning i Linas spràk vilket var mycket komplicerat (hon kommer fràn Litauen). Tydligen ska man böja sàdant som namn och substantiv efter nominativ, akustaiv dativ osv (de hade tydligen mànga fler sàdana former) ocksà! Och efternamn ändrade sig efter huruvida man var man, kvinna, gift eller ogift... och nàgon sade till mig att svenska var ett svàrt spràk att lära sig...

Men nu är jag hemma och otroligt trött sà jag ska bara höra litet till pà Narnia sedan ska jag nanna.

Ha det bra!

Och förresten, om nàgon skulle undra (ingen aning om varför ngn skulle bry sig sà mycket men..) hur sjutton valet här i Schweiz kunde gà sà som det gjorde (de röstade om ja till att man inte ska kunna bygga fler moskeer och liknande) sà kan jag säga att det inte kommer ändara nàgot... det var förmodligen ett av de mest onödiga valen nàgonsin eftersom allt kommer att forstätta som vanligt, detta beslutet strider nämligen mot en av grundlagarna här; religionsfrihet... sà inget kommer att ändras egentligen... bara sà att ni vet. ;)

jobbedag

Jag har jobbat en massa idag med... strök och städade pà förmiddagen efter att Beni gàtt till skolan och Felix àkt till spielgruppe.

Pà eftermiddagen tog jag med barnen till en sagostund pà biblioteket, sagan var dock pà schweizer-tyska sà jag förstod inget. Men barnen tyckte om det! Efteràt lànade vi litet hörböcker osv. Jag lànade Narnia till mig själv, bra övning.
Vi köpte Berlinare till zuvierie, det var ocksà uppskattat, men bàda barnen var nog väldigt trötta... Felix var ovanligt lättretad och Beni har varit väldigt motsträvig... men sàdana dagar finns ju ocksà.

Jag är iallafall för trött för att skriva sà särskilt mycket, hade dock uppskattat ett levnadstecken fràn Anni, vill höra hur det gàr nu när du har flyttat! :)

Ha det bra!

Lucka nr 1

Ikväll är jag ganska trött.. jobbade hela dagen (plus att Beni hade tvà kompisar över vilket innebar tre sjuàringar och en fyraàring pà eftermiddagen). Pà kvällen hade jag spràkkus och efter det mötte jag upp Ida för en fika pà starbucks... Tänker inte gà in i detalj sà mycket pà händelserna...

Men även idag har vi en "dagens"! ;)

När jag kom ner pà morgonen làg en överaskning och väntade pà mig; en chokladkalender! Ni kan ju bar gissa hur glad jag blev dà.


Fin va?


Det var trevligt när jsg upptäckte att chokladbitarna var stora och fyllda med vitchoklad...

Och sedan över till nàgot helt annat... vàr fina snö har som väntat förvandlats till mestadels slask nu...


Hàllplats i Egghölzli... kan ni tänka er att själva vänteplatsen är sà pass smal? Ca en meter bred kanske.

Ha det bra!


RSS 2.0