Födelsedag!

Idag nollade Pamela! Nu är hon äntligen myndig även här i japan!
I förmiddags trallade vi andra ner till bageriet i närheten och köpte jättegoda kakor men jordgubbar, det var länge sedan jag åt något så gott! Sedan gick vi faktiskt ut och åt här i närheten nu på kvällen också.
Imorgon ska vi förhoppningsvs lyckas ta oss in till space world (en nöjespark). Det ligger ganska långt härifrån, men med tåg ska vi nog lyckas ta oss dit! Så förutsatt att vi itne går vilse på hakata station (vilket är möjligt, det har precis blivit omgjort till ett enormt shopping center) så lär ni höra om allt som hände och inte hände imorgon eller i övermorgon!

Ha det bra!

Tenjin!

Var i tenjin med en kompis som jag träffade på en fest för ett tag sedan. Det var väldigt roligt, vi gick och åt lunch, shoppade litet och satte oss på ett cafe sedan där vi blev kvar ganska länge! Det är kul att hitta på något med japaner på "egen hand" ibland, vi gör ju så mycket tillsammans vi svenskar hela tiden... men tjejen jag träffade idag är i alla fall jättetrevlig. Jag fick dessutom med mig en fin, billig klänning hem och ett par fina ätpinnar som bara kostade tio kronor!
Det är alltid roligt att gå ut med japaner eftersom de kan visa litet intressanta ställen som man har missat, cafeer och retauranger är lätt att hitta men det finns många undangömda längre upp i byggnader som man inte alltid märker... Jaja, det får vara allt för idag.
Ha det bra!

Ny Frisyr!

Ny frisyr!! Jag trotsade min rädsla för japanska frisörer tillsammans med Pamela idag! Är riktigt stolt över mig själv, dessutom tycker jag nog att frisyren blev bra. Jag får vänta till jag tvättat håret en gång eftersom det är väldigt stylat just nu, me jag tror nog att han lyckades bra. De hade i alla fall riktigt bra service på stället (jag tror väl att alla frisörer gör så här), de tvättade håret, masserade hårbotten, klippte (han var extremt nogrann kan jag säga), gjorde någon annan behandling, masserade axlarna och stylade håret! Man kände sig riktigt bra när man gick därifrån. Här kommer litet bilder.. jag tycker dock att jag ser litet ut som en björn på dem...
Jag är litet ful på den här bilden... Men jaja, ni fattar grejen! ;)

Ha det bra!


Avsked...

Igår hade vi en avskedsmiddag/utekväll med Fredrik som åkte hem idag. Det kom ganska plötsligt att han skulle åka, vi fick reda på det i förrgår! Men vi hade en väldigt trevlig kväll ute i alla fall. Det var tänkt att vi skulle gå på ett kattcafe i Tenjin och sedan åka hem eftersom hans plan gick vid sju tiden... Men cafeet var stägnt så vi gick till en annan restaurang istället. Sedan fick vi för oss att vi ville gå på karaoke, men först skulle vi snabbt till ett ställe som heter "the party" och äta litet pizza, (det finns en mer lounge liknande del och en club del). När vi kom in på loungedelen kom ägaren Greg och välkomnade oss genom att öppna club delen tidigare för vår skull! Så istället för att gå på karaoke och åka hem tidigt kom vi hem vid halv två... Tre av oss blev då också extremt sugna på mcdonalds mat och gick dit... vi kom sedan tillbaka vid halv fyra-fyra... jag gick upp klockan halv ett idag. Men väldigt snälla fredrik gav oss sin riskokare och litet annat eftersom han inte kunde ta hem allt. När vi skulle gå ut idag upptäckte vi att han lämnat en halv packe toapapper utanför vår dörr, väldigt snällt! ;)


Jag och bea på restaurangen!


Mmm... gott! Vi beställde in många olika saker men det här var det största så att säga!


På "the party"... litet udda namn men ett kul ställe!


Sedan ville jag bara visa vad jag gjorde på ikebana lektionen. Den såg finare ut i verkligheten tycker jag visserligen, när man såg vasen till och allt sådant! Vasen var dock litet svår men jag lyckades tillslut... efter många små svordomar och hot om att kasta den i golvet. ;)

Ha det bra!

Litet om mig!

Eftersom det inte har hänt så mycket nytt angående situationen här (det senaste är att antalet döda och saknade nu toppar 21 000 och TEPCO jobbar för att få igång elektriciteten) tänkte jag uppdatera om vad jag har gjort för en gångs skull!
Alltså, höromdagen var jag på en "Nomihodai" vilket är en tillställning då man för ett fast pris får litet mat att äta och sedan dricka så mycket man vill. Man kan välja vilken sorts dricka som helst (så länge de har den såklart). Det var jättekul, en kompis till oss anordnade den och det kom sammanlagt 28 pers. Stället vi var på serverade mat från hawaii vilket var mycket godare än jag trodde att det skulle vara! Blev kär i den första salladen som vi fick smaka.


Här är vi tre svenskar och enjapan på bilden..


Jag satt och pratade med dessa tjejerna ett ganska bra tag, hon till höger på bilden följde mig sedan till bussen eftersom jag inte hittade dit! Jag fick nämligen åka hem litet tidigare än de andra eftersom jag och Pamela skulle upp och jobba dagen därpå. Den andra drog vidare till karaoke vid elva så begav jag mig hem.

Nästa dag gick jag och Pamela ner till skolan vid 09:30 för att bli hämtade av några japaner som skulle ta oss dit där vi skulle jobba. Allt våra lärare hade sagt var att det var japaner som ville prata engelska, så vi väntade oss något slags event... men det var en engelska lektion för 60plusare. Ganska kul faktiskt, vi fick berätta litet om sverige och sedan svara på frågor som de hade förberett. Sedan fick vi lunch också, de var jättetrevliga! :)

Jaja, det blir allt för idag, ha det bra! 

Litet extra Hopp

Nyheterna om kärnkraftverket kommer med längre och längre mellanrum nu, vilket förmodligen är bra, det betyder ju förhoppningsvis att det inte händer lika mycket. Det mesta verkar vara ganska stabilt nu, som sagt skulle svenskar inom en 25 milsradie börja äta jodtabletter, men vi befinner oss fortfarande långt därifrån.
Idag hittade en 80årig kvinna och hennes 16åriga barnbarn i ett raserat hus. Pojken hittade de på taket och han sade sedan till räddningsarbetarna att det fanns en person till i huset. De har suttit fast där i nio dagar! Sådana händelser inger alltid extra hopp om att man kan hitta fler i rasmassorna som fortfarande lever. 
Antalet döda och saknade går upp över 20 000 människor nu, de finns ca 8000 bekräftade döda och ca 12000 saknade... jag undrar hur siffrorna kommer se ut när allt är över...

Jodtabletter

Jag är litet förvirrad. I ett mail från japanska ambassaden stod det att svenskar inom 25 mil från fukushima (dvs. Tokyo området) kan börja äta jodtabletter i förebyggande syfte... Det jag har fått höra är dock att man inte ska äta sådant i förebyggande syfte, att det inte har någon effekt och att det inte heller är bra att få ett onödigt överskott. Det här gäller visserligen inte mig, men jag undrar ändå...

Litet ljusare utsikter!

Det börjar se ljusare på kärnkraftsfronten. Myndigheterna har sagt att de har fått bättre kontroll på situationen, det verkar alltså som att allt jobb med att spruta vatten har lönat sig. De ska också börja spruta vatten på den fjärde reaktorn.
Det finns heller inga hälsorisker med att åka hit, flygtrafiken kan nu alltså återgå till det normala med undantag för de flygplaster som drabbades av tunamivågor.
Folk hemma i sverige som antingen har vänner/familj här kan pusta ut litet grand. Självklart kan det fortfarande hända något oförutsett, men situationen är trotsallt mer optimistisk än förut.  

Det senaste...

Situationen vid Kärnkraftverket verkar vara ganska stabil, jag läste att radioaktiviten höjts vid ett tillfälle men sedan sjunkit igen vilket den verkar göra hela tiden. De sprutar in vatten i tanken vid reaktor tre, den som jag tror är i det mest kritiska tillståndet just nu. 2 av reaktorerna ska ha fungerande kylsystem, nödgeneratorn till reaktor 6 har gått igång och kylpumpen till reaktor 5 ska också vara användbar.
WHO har dessutom sagt att radioaktiviteten utanför 30 km gränsen inte är farlig för människor. Det kan ni läsa här. Talesmannen sade dessutom att det inte finns någon anledning att avråda från resor till Japan, förutom de drabbade områdena såklart. Titta gärna på videon också.

För att nämna något annat, ibland är svenskar roliga och något paranoida... ;) läs här.

Uppdatering

Jag har inte hållit mig så uppdaterad sedan igår eftermiddag. Vad jag har sett idag är att Radioaktiviteten eventuellt sjunkit litet grand sedan de börjat spruta in vatten från marken i tanken.

UD har ordnat två plan som kommer att flyga de svenskar som vill härifrån, de har dock fortfarande inte gått ut med rekommendationer om att man bör lämna landet. De här planen är bara till för de som vill ta sig härifrån. De finns ca 2000 svenskar i japan, planen hade alltså inte kunnat ta alla som befinner sig här just nu och eftersom vi befinner oss i en säker del av japan känner vi för tillfället inte att vi bör åka hem. Man bör prioritera de som befinner sig närmare det drabbbade området. Planet hade inte heller tagit oss hem utan till Bangkog, sedan hade vi fått fixa resten själva där.

Vattenbomber

De har nu lyckats vattenbomba den tredje reaktorn och ska senare skicka dit vattentankbilar för att spruta ännu mer vatten och på så sätt försöka sänka temperaturen. Förhoppningsvis kommer det att fungera. De ska upprepa detta så många gånger som möjlgt.
Svenskar avråds nu från att resa till hela Japan, förut var det bara från toyko och uppåt. Det innebär dock inte att det är någon fara här nere än. Just nu får alla svenskar själva avgöra huruvida man vill åka hem eller inte men UD rekommenderar inte svenskar att lämna Japan, situationen anses inte så farlig.  

Update!

Nu funkar det igen!
Jag har inga stora nyheter... fösöket att vattenbomba kärnkraftverket misslyckades men det utgör fortfarande ingen fara för oss här nere. Radioaktiviteten sjunker snabbt ju längre bort man är och vi är väl ca 125-135 mil därifrån. Samma ekavuering gäller som förut, alla inom 20 km bör ge sig av (jag tror att i princip alla redan är borta) och de inom 30 km bör hålla sig inomhus. Vi befinner oss ju ca 1250-1350 km bort. Vinden blåser dessutom ut mot havet vilket är väldigt gynnsamt.

Ha det bra!

Nytt skalv i Tokyo!

Jag hörde nyss "emergency earthquake warning, emergency earthquake warning" på NHK. Det var dock inget skalv här nere utan i Chiba i tokyo området. Det låg på ca 6.0 på richterskalan. 
Först blev vi litet förvirrade eftersom en tv-reporter senare sade att det var ett skalv som inträffade i måndags, men det hände alltså för några minuter sedan (12:52 lokal tid)!

Svenska ambassaden

"Efter ytterligare en vätgasexplosion vid kärnanläggningen Fukushima Daiichi under tisdagen har förhöjda strålningsvärden uppmätts inne i själva anläggningen, på en nivå som är skadlig även vid kortsiktig exponering.

Som en säkerhetsåtgärd har japanska regeringen därför deklarerat att samtliga inom den säkerhetszon på 20 km som sattes under lördagen skall utrymmas. De som befinner sig inom en zon på 30 km rekommenderas att hålla sig inomhus, att hålla fönster stängda och luftkonditionering avstängd. Utanför dessa zoner är nivåerna så pass låga att myndigheterna bedömt att inga speciella rekommendationer erfordras.

Strålningen avtar tämligen snabbt med avstånd från anläggningen. Tokyo befinner sig på 240 km från anläggningen ifråga, och därmed även långt från den utfärdade säkerhetszonen."

 

Från svenska ambassaden tokyo.


Latest news

Det senaste som hänt är att det har varit ett nytt skalv på 6.4 i närheten av Tokyo.
Jag har också läst att kärnkraftverkets situation har blivit rankat som en sexa på en skala mellan 1-7 av franska experter. Dock står japanska myndigheter kvar vid sitt tidigare uttalande om att det ligger på nivå 4 på samma skala. På aftonbladet läste jag att frankrike inte bör uttala sig överhuvudtaget om situationen utan lämna det till Japan och IAEA istället. Den senare organisationen har gått ut och sagt att radioaktiviteten har sjunkit vid kärnkraftverket, hur mycket vet jag inte. Just nu ska det inte vara någon fara för allmänheten (förutom dem som befinner sig inom 30 km från reaktorerna) eftersom vinden blåser ut mot havet och bort mot USA.

Många litar inte riktigt på huruvida japans regering undanhåller information eller inte, jag litar dock på att dem inte undanhåller något på en sådan nivå at tdet blir direkt skadligt för allmänheten. Däremot är jag itne hel säker på att jag litar på Tepco, företaget som äger kärnkraftverket. Tydligen har japans premiärminister skällt ut dem för att de inte informerar honom tillräckligt bra...  

Jag följer som sagt den här sidan som är rekommenderad av svenska ambassaden i Tokyo och kollar även regelbundet in på deras hemsida som ni kan se här. Än så länge är det inte var någon fara för oss, svenskar tillåts var kvar i sendai området som ligger mycket närmare kärnkraftverken än Fukuoka. 

Ha det bra!

NHK

Om folket där hemma vill följa japanska uppdateringar om situationen här kan ni gå in på den här sidan som är på engelska! De följer allt live hela tiden.

Jag är ocså litet orolig, vinden går just nu västerut, vill inte att den ska börja gå söderut!

Pinsamheter

Hemskheterna har närmat sig oss litet grand, vulkanen Shinmoedake på andra sidan kyushuu fick ett utbrott häromdagen. Vi har dock inte hört något om att det skulle vara farligt för oss (vi pratade med lärarna senast imorse) men vi ska ju hålla oss uppdaterade.
Idag åkte vi in till Tenjin, det blev litet shopping, bland annat lakan, örngott och påslakan! Det har också hänt två ganska pinsamma saker idag.. den första var på morgonen då alla sov förutom jag som precis hade duschat och stod framför spegeln i handuk...  då ringde det på dörren! Jag fick litet sprang in på rummet för att dra på mig pjamasbyxor och ett linne så att jag kunde öppna dörren (hade också en fin gul mössa på mig med gula rosetter på.. man har den när håret är blött) . Utanför dörren stod ingen mindre än en lärare, han blev högröd i ansiktet sade "förlåt!" och vände sig bort... det verkade dock som att han glömde bort att jag tydligen inte var helt anständigt klädd (jag tyckte inte att det var så farligt men japaner tänker litet annorlunda vad gäller det ibland) för det röda i ansiktet försvann och han tittade på mig när han pratade efter ett tag...
Sedan skulle jag ta ut litet pengar i stan, medan jag väntade på att automaten skulle räkna fram summan kom jag på "men oj, jag har nog inte överfört några pengar.. nej, jag kan nog inte ta ut något nu..". Så när kvittot och kortet kom tog jag snabbt det och gick min väg. Han som stod bakom mig i kön tyckte nog att jag var ganska korkad då för han ropade "hey, you forgot to take cash" efter mig (exakt citat). Lätt röd i ansiktet sprang jag tillbaka och tog pengarna och tackade väldigt mycket för att han sade till. Jag är hemskt glad att jag  är i japan nu, det är inte så många andra ställen där folk hade sagt till om något sådant!  

Hopaps att jag inte är lika virrig imorgon!
/Ha det bra!

Nattinatt

ok en sista uppdatering innan det är dags för sängen. I de drabbade delarna av Japan kan man väl säga att läget blivit litet sämre men ändå ganska stabilt. Det har varit en explosion på ett kärnkraft men ska inte vara någon fara för allmänheten, de har dock utökat evakueringen till 2 mils radie istället tror jag. Det finns finns risk för fler tsunamivågor, men bara på ställen där det redan inträffat en gång. Det är dock inte så bra eftersom folk då inte har något skydd längre. 
Hursomhelst, det är fortfarande inte fara för oss och kommer förmodligen inte bli det heller. 

Imorgon tänkte jag tvätta på morgonen men sedan bege mig in till Tenjin, vill itne bli en soffpotatis under hela lovet! 

Ha det bra!   

Update!

Jag har inte hört så mycket mer om jordbävningen och tsunamivågorna... tydligen har det varit väldigt många efterskalv dock. Dödssiffran ligger på ca 1200 människor och i Fukushima ska människor evakueras (de har förmodligen redan genomförts) eftersom kärnkraftverken tvingats till kontrollerade utsläpp. Kylmekanismen är trasig så de riskerar härdsmälta, de har dock sagt att även om det skulle inträffa är det ingen större fara för allmänheten eftersom kärnkraftverket är så pass bra isolerat!
Fukuoka är för tillfället en av de säkraste platserna i japan (inkl. ett par andra länder) så det är ingen där hemma som behöver oroa sig så mycket för oss.

Ha det bra!

Jordbävning i Tokyo!

Jorbävningen har inte drabbat oss här nere, det ligger en del tsunamivarnignar i närheten men inte i Fukuoka. Vi har också ett nödkit undanlagt med mat om en katastrof skulle drabba oss.
Vi följer allt live via aftonbladet och expressen.

Idag hade vi också avlslutning inför vårlovet! Taltävlingen är äntligen över, Bea vann faktiskt! Men hon fick inte så mycket pengar, vilket var skönt för annars hade jag varit litet avundsjuk! ;)

Ha det bra!Middag ute

Japp farmor hade rätt, om man kan lita på vågen jag köpte så har jag gått upp ett kilo sedan jag kom hit... inte så mycket som jag skulle vilja men bättre än att gå ner åtminstone!
Idag skulle jag gå och betala min telefonräkning (1207 yen) och köpa hårschampoo. Jag hann med räkningen men påväg till hårschampoo butiken hörde jag någon ropa på andra sidan gatan; det var alltså beas klasskompisar som ropade på mig, de undrade om jag ville följa med dem och äta. Eftersom jag inte hade något bättre för mig (schampoo kan jag köpa imorgon) så följde jag med. Det var himla kul att få hitta på något med dem en gång. En person från min klass var också, men annars har jag egentligen inte pratat så mycket med någon av dem... jag fick så dåligt samvete när jag insåg att de visste vad jag heter men jag kommer sällan ihåg deras namn! Jag kan dock försvara mig med att det är tre pers i andra klassen som har i princip samma namn! Allvarligt, skillnaden är typ hur du betonar det...
Men jaja, roligt med litet spontanitet!

Ha det bra!

Hallops!

Idag blev en dyr histroria i tenjin, jag köpte ett par fina och bra hörlurar, de var egentligen inte så dyra men om man plussar på en denshijisho och en... våg... badrumsvåg... blir det ganska mycket pengar. Ordlistan hade jag dock planerat att köpa, hörlurarna var som sagt inte så dyra och bättre äm dem jag kan köpa hemma för samma pris... vågen ville jag ha helt enkelt, den är fin. Och nu vet jag en gång för alla om jag har gått upp eller ned här borta! Vad skulle ni gissa på egentligen? ;) 
Annars har det nog inte hänt så mycket sedan förra inlägget. Faktiskt. Jag och Pamela var ute i torsdags, träffade svensken som vi mötte på någon grej för ett tag sedan. Vi gick till en litet foodstall och träffade både japaner och utlänningar som ville prata engelska. Det var himla kul men man var litet trött i skolan dagen efter.
Jag ska nog (läs: förhoppningsvis) snart lägga upp några bilder. Det får dock vänte till lovet... Yay, bara en vcka kvar! :)

RSS 2.0